Sunday 15 August 2021

ESG-aktier räddar inte världen

 IPCC-rapporten är ett underkännande av mänsklighetens färdriktning. Jag har inget större hopp om en politisk lösning baserat på track record hittills. Det är mer intressant att titta på vilka företag som driver utvecklingen och välja vilka som känns lämpliga att köpa andelar i.

Idealt skulle det finnas en märkning som gör det enkelt att hitta sådana företag. Vad hette det.. ESG?

Men nej, så enkelt är det inte. För vad tycker Nasdaq att "10 Top ESG Stocks on the S&P 500" är? Jag tittar på övre halvan av topplistan och hittar:

  1. Nvidia
  2. Salesforce
  3. Microsoft
  4. Cisco
  5. Texas Instruments
Nu är det för all del intressant att läsa vad som gör att de här fem kvalar in i topp som ESG-val. Ambitiösa löften om högre andel användning av förnybar energi säger någonting. Det ÄR en fingervisning när bolag i den här storleksordningen har ribban högre än politikerna. Det är likaledes intressant att se uttalade mål om t.ex jämställd styrelse (hälften kvinnor/män) vilket brukar vara ett rött skynke när det kommer som politiskt förslag.

Men om man har lite pengar över och vill låta dom jobba för klimatets bästa, är det då den här ESG-kvintetten man bör investera i? Det känns högst tveksamt för mig. Tyvärr tycker jag stämpeln är alldeles för urvattnad för att ge ett bra investeringsstöd. Synd, för en bra märkning hade behövts.

No comments:

Post a Comment