Wednesday 14 July 2021

Carlsberg köper solvärme av Absolicon

Bryggerijätten Carlsberg (marknadsvärde ~250 miljarder SEK) ska under 2022 genomföra en utvärdering och köpa solvärme till ett bryggeri i Grekland från Absolicon. Ölbryggning använder stora mängder processvärme som idag fås genom eldning av kol, olja eller naturgas. En siffra som nämnts av Absolicon är att framställning av hundra liter öl kräver förbränning av två liter olja.

Carlsberg har ett relativt ambitiöst mål om 50% minskning av koldioxidutsläpp till 2022 och nollnivå 2030. Att gå över till solvärme skulle innebära stora miljövinster för Carlsberg och potentiellt monetära dito för Absolicon.

Mina tankar:

  • Självfallet en fjäder i hatten att Carlsberg väljer Absolicon istället för dansk konkurrens inom solvärme, ett bevis på att man är världsledande.
  • Intressant att se ett första exempel på affärsmodellen att Absolicon säljer värme "as a service", det är en övergång man aviserat att industrin efterfrågar och som man vill tillmötesgå.
  • Samtidigt har Absolicon också sagt att man har sämre marginaler i sådana affärer och att de stora pengarna finns i försäljning av högteknologisk, robotiserad tillverkning.
  • Dock fullt förståeligt att kunder inte vill lägga upp 50 miljoner på ett bräde för en sådan tillverkningslina utan data på hur grejerna fungerar.
  • Kan utvärderingen leda till försäljning av hel lina? Återstår att se.
  • Marknaden är neutral till nyheten vilket jag tycker är rimligt, det är självfallet glädjande (som aktieägare i Absolicon) att se samarbeten med multinationella koncerner, men svårt att dra större ekonomiska växlar.
  • Om (notera om, inte när) Absolicon lyckas kapitalisera på industrins värmebehov är potentialen enorm. Personligen tycker jag risk/reward är attraktiv och lägger in en summa pengar, men inte mer än jag har råd att förlora. En enkel tumregel är att inte låta ett enskilt innehav väga tyngre än sju procent, så kan portföljen ändå återhämta sig helt på ett genomsnittligt börsår vid konkurs.

2 comments:

  1. Intressant att du nämner din tumregel på 7%. Personligen följer jag inte detta men det fungerar kanske. Problemet är kanske är om mer än ett bolag går i konkurs samtidigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det går såklart att köpa 14 företag (med vikt på 7% var) på ruinens brant som alla går i konkurs inom ett år :) det finns aldrig några garantier och risk är det man får betalt för på marknaden.

      Personligen blir jag lite mörkrädd när jag ser folk ha 50-100% av besparingarna i en enskild hajpad förhoppningsaktie, det är skolboksexempel på att bli bränd. Jag tycker 7-10% är en lagom begränsning för att hålla förlusterna rimliga om ens case visade sig vara nya Fermenta. Men det är såklart individuellt.

      Delete