Saturday, 29 May 2021

80 000 kr i månadslön

 Det är roligt med ATHs och den här månaden levererade ett nytt rekord i lönekuvertet. Dryga 80 000 före skatt vilket ger ca 50 000 efter.  Det kommer tyvärr inte bli en vana, snarare tvärtom då planen är att snart ta ett till jobbuppehåll och istället vara hemma en andra period med bebis.

Tyvärr fick jag en insikt som inte var så smickrande i samband med utbetalningen:

I takt med att jag ackumulerar kapital, verkar min attityd till pengar bli mer och mer oskön.

Såhär är det: livet är på många sätt ett lotteri. Du kan få en allvarlig sjukdom när som helst, vara med om en bilolycka, det kan bryta ut inbördeskrig eller en klimatkatastrof i landet där du bor. Eller så har du tur och råkar vara född i ett land med gratis utbildning och du har klarat dig rätt bra genom livet. Till viss del beror din framgång på inre drivkraft och kämpaglöd men mycket är slump och vilka föräldrar du råkat få.

Det är rimligt att ha ett socialt skyddsnät där människor som drabbats av yttre omständigheter som de inte kunde rå över får hjälp. Det är orimligt att som i Sverige ha fideikommiss där enskilda personer kan ärva stora tillgångar baserat på sitt efternamn och inte behöva jobba en sekund och bidra till samhället.

Men jag märker att i takt med att jag bygger kapital så tänker jag inte så, utan jag blir girig. Jag vill ha mer och mer och blir lite sur när jag läser om skatteförslag vars syfte är att alla barn ska kunna få en lite bättre skolgång. Jag funderar på hur jag ska minimera mitt bidrag till det upplägget (inom lagliga ramar). Jag längtar efter att köpa aktier, men inte efter att skänka pengar till välgörenhet. Kort sagt, jag blir oskön och egoistisk.

Jag ska fundera lite på vad jag bäst gör med pengarna som ramlat in på kontot, hur jag tycker att världen borde fungera och vem jag själv vill vara, nu och i framtiden.

2 comments:

  1. Tänkvärt inlägg! Det är en konst att uppskatta saker över tid och inte bli hemma blind.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ändringar som kommer smygande är svårare att hålla koll på. I rena pengar är det lätt att gå tillbaka och tänka hur mycket jag tjänade då och nu, hur utgifterna sett ut osv. Men värderingar som förskjuts över tid kräver kräver mer eftertanke.

      Delete