Friday, 4 June 2021

Snabba klipp i oetiska brancher

 Som jag skrivit tidigare vill jag placera mina pengar på ett sätt som är hållbart över tid och som bidrar till samhällsutvecklingen. Inte i företag som bryter mot internationella konventioner och avtal och som lämnar efter sig en ödelagd planet.

Därför var min ryggradsreflex att inte delta i MilDefs IPO, eftersom företaget beskriver sin verksamhet med eufemismer som "taktisk IT för krävande miljöer" (läs: militära algoritmer).

Men.. efter lite velande blev det ändå en teckning. Oddsen för snabb värdestegring var helt enkelt för bra. Jag hade maximal tur, fick tilldelning och sålde mycket riktigt efter några minuters innehav med 25% vinst. Med viss skadeglädje noterade jag sedan att kursen snabbt gick ner.

Det sägs att pengar inte luktar men i det här fallet tänker jag annorlunda. De gör mer nytta genom att slussas vidare, än i att bara bytas mot gröna förhoppningsbolag. Ett bidrag har därför skickats till Gates Empowerment and Opportunity Fund och jag hoppas att pengarna kommer till glädje för flickor och kvinnor någonstans i världen.

4 comments:

 1. Nå men, då sover jag lugnt vidare även med med mina långa innehav i tobaksrelaterat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eller sälj och köp syndernas förlåtelse med valfri donation till lämplig lungcancerforskningsstiftelse :)

   När man diskuterar gränsdragningar är det alltid hörnfallen som är mest intressanta och jag kände att det här var ett sådant. Jag har dock svårt att bestämma mig för om jag gjort något bra (utan IPOn hade det inte blivit en donation) eller om jag bara ramlar ner i en klassisk psykologisk fälla, att vi gärna vill känna oss som bra människor och därför är väldigt duktiga på att hitta ursäkter och förklaringar till varför vårt eget beteende i en viss situationer var okej.

   Delete
 2. Ja, det är ett dilemma. Jag känner själv större glädje när jag gör vinster i verksamheter som bidrar till hållbar utveckling och har på sista tiden ökat min exponering mot dessa (Agronomics, AuAg, MeaTech 3D Precious Green samt Proethos fond). Samtidigt är det inte helt enkelt att avgränsa vad som är oetiskt.

  Försvarsindustri tycker jag inte med automatik är oetiskt. Vi har ett aggressivt och militärt starkt grannland. Det är en verklighet vi måste förhålla oss till. Exporten är problematisk och här litar jag på det statliga exportrådet. Mördar-AI skulle jag aldrig investera i och jag tycker det borde förbjudas i internationella avtal, liknande biologiska och kemiska vapen. Här är ett exempel på riskerna:

  https://www.businessinsider.com/killer-drone-hunted-down-human-target-without-being-told-un-2021-5

  Den miljöfarliga och oetiska industriella djurindustrin försöker jag undvika och jag har därför exempelvis undvikt Öresund som äger Scani Standard. Samtidigt har jag ICA i mitt pensionssparande som säljer döda djur. Jag har även indexfonder som säkert innehåller en mindre andel företag inom djurindustrin. Inte helt lätt att dra gränsen.

  Oljebolag är även ett exempel på en industri som är tvivelaktig, men en viss mängd olja behövs än så länge varför jag är osäker på om jag bör se det som oetiskt. Inte helt lätt att dra gränsen där heller.

  Fint att du kunde ge ett bidrag till välgörenhet. Har du sett Kivra? (https://www.kiva.org/) Det är en ideell organisation som lånar ut pengar för goda ändamål. En slags välgörenhet där man med lite tur kan återanvända pengarna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för utförlig kommentar! Jag kan hålla med om behovet av en försvarsindustri men jag känner ändå att jag hellre har pengarna någon annanstans. Det går säkert att lägga massa tid på att hitta det minst oetiska försvarsföretaget, men det är lättare att hålla sig helt utanför den sfären. Sverige har ju inte en fläckfri historia med sin vapenindustri (tänk Saudi- och Boforsaffärerna) så frågan är vem man kan lita på. Lättare att inte kladda ner händerna mer än nödvändigt tänker jag.

   Oljebranchen känns likadan, varför ens ge sig in? Det är en ändlig resurs där vi av nödvändighet måste minska förbrukningen. Jag kan inte se något som lockar med en investering i olja.

   Djurindustrin är en sorglig historia rakt igenom. Jag vet inte om min gränsdragning där är helt stringent, jag undviker t.ex en del läkemedelsföretag som är väldigt insyltade i djurförsök men jag äger också Axfood och Ica. Jag tror rent krasst inte att det är en vinnande strategi att satsa på en ny livsmedelskedja som bara säljer veganska produkter utan jag tror mer på gradvis ökande försäljning i de stora kedjorna. Men det kanske vore mer rätt att bara äga företag som de du nämner, eller Midsona och andra större aktörer.

   När jag funderade på lämplig donation var första tanken Svenska freds eftersom vinsten kom från försvarssektorn. Men utifrån tankarna som jag snappat upp från effektiv altruism-rörelsen tänker jag att bästa sättet att motverka krig likaväl kan vara att ge fler människor mat, medicin och utbildning. Vet du hur väl Kiva placerar sig i t.ex GiveWells rankningar? Jag är positiv till mikrolånsidén men har inga pengar där själv idag.

   Delete