Tuesday 29 June 2021

Tillbakablick på OptiFreeze 2014-2017

 Jag delar inte den kategoriska synen på förhoppningsbolag som uttrycks på bloggen besser1, men jag skriver under på bloggarens uttryck "investigate before you invest". För företag som inte går med vinst gäller sanningen att du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital i ännu högre grad än om du köper aktier i Investor. Ansvaret att läsa prospekt och årsredovisningar vilar på dig själv och ingen annan.

I de fall ett bolag inte kan bevisa en fungerande affärsidé genom stadigt ökande vinst och/eller utdelningar blir det extra intressant att gå tillbaka i historien och se vilka utfästelser man tidigare gjort och hur väl man levt upp till dem.

För OptiCept som ingår i min gröna förhoppningsportfölj är det här lite oroväckande läsning om man går tillbaka till perioden då företaget hette OptiFreeze och leddes av dåvarande VD Fredrik Westman, ca 2014-2017. Fokus var då på infrysning av ömtåliga produkter som ruccola och jordgubbar (alla vet hur fryst spenat ser ut jämfört med färsk) samt förlängning av hållbarhet för färskskurna grönsaker.

Under tre års tid redovisade OptiFreeze inga intäkter att tala om men väl samarbetsavtal med renommerade partners som Orkla, bärföretag i Europa, grönsaksföretag i Sverige och ett asiatiskt bolag inom catering av mat till flygningar. Det lät som att framgången låg runt hörnet, men efter två VD-byten meddelades att livsmedelsindustrin var avvaktande, försäljning låg längre fram och att andra affärsområden skulle prioriteras.

OptiFreeze har sedan dess levererat klart bättre och för mig finns avgörande skillnader i att man nu har intäktsströmmar och mer mogen organisation med nuvarande styrelseordförande i spetsen. Men jag kan förstå om institutionella ägare med gott minne är skeptiska efter vad som utlovades för fem år sedan och vad som faktiskt infriades.

För förhoppningsbolag tycker jag regeln om att inte investera mer än ca 7-10% av hela portföljvärdet i enskilda papper är rimlig, eftersom en konkurs isåfall kan tas igen på ett år med genomsnittlig börsutveckling. Men det beror självfallet på personlig riskbenägenhet och hur mycket pengar man anser sig ha råd att förlora. För egen del är jag nöjd med nuvarande exponering och kommer varken öka eller minska i närtid.

No comments:

Post a Comment