Thursday, 29 April 2021

Investerandets etiska aspekter

 Vid screening av noterade bolag finns det många faktorer att väga in. Värdering kontra framtida vinstpotential, historisk utveckling, osv.

En faktor som  jag ser väldigt få bloggare skriva om är den etiska aspekten.

Har man råd att köpa aktier har man förmodligen passerat Brechts "först maten, sedan moralen" och det är rimligt att fråga sig vad man egentligen stöder.

Min "dålig magkänsla"-lista ser ut något såhär (finns förmodligen fler):

 • Företag som utreds för folkrättsbrott
 • Företag som sysslar med vapenförsäljning till diktaturer
 • Företag som utvecklar kluster- och kärnvapen
 • Företag som verkar inom spel och dobbel
 • Företag som säljer alkohol och tobak
 • Företag som agerar i strid med Parisavtalet
 • Företag som utnyttjar djur
Till viss del tror jag att jag skulle få bättre avkastning genom att göra som många andra, blunda för konsekvenserna och bara köpa massa live casino-bolag. Samtidigt finns det en risk i att många av de verksamheterna är känsliga för ändrad lagstiftning och på lång sikt har jag väldigt svårt att se att det skulle vara en bra affär att äga t.ex fossil energi, även om de kommer spjärna emot utvecklingen så mycket de bara kan.

Men mest av allt känns det inte bra att bidra till folkfördrivning, krigsbrott, spelmissbruk, förstörd miljö, familjetragedier och allt vad det är. Jag vill hitta företag som kan göra positiv skillnad i världen, stötta dom i tidig fas och plocka hem utdelning på lång sikt.

Jag önskar att det skrevs mer om de etiska aspekterna. Nu är det väldigt mycket "Evo" följt av tio hjärtögonsmileys och helst inga frågor på det.

2 comments:

 1. Intressant att läsa om dina tankar. Själv äger jag företag inom både alkohol, tobak, fossila bränslen och vapensystem. Just nu stannar jag där i mitt kommenterande...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moral är intressant, både samhällsmoral och enskilda personers moral. Vår känsla för vad som är rätt och fel i det lilla sammanhanget kontra i ett större omvärldsperspektiv hänger sällan ihop. Moralen är ofta väldigt inkonsekvent om man försöker gå till botten med vilka axiom den egentligen baseras på.

   Delete