Thursday 1 April 2021

Självuppfyllande profetior

 Avanza har ett egenintresse i att vi småsparare ständigt roterar aktier ut och in ur portföljen, eftersom långsiktigt sparande ger lägre courtageintäkter. Därför är det inte förvånande att de regelbundet publicerar kvällstidningslistor av typen "tio aktier att satsa på i vår", "dessa aktier köper Leif GW Persson" osv.

Ett utskick som kommer med regelbundna mellanrum är Investtechs "tekniska analys". Det här fenomenet förbryllar mig. Min uppfattning är att det ofta råder flockmentalitet på börsen och Investtech ger råd baserat på vart flocken springer för tillfället. Om många säljer en aktie, rekommenderas sälj. Om många köper, rekommenderas köp.

Ju fler som litar på råden, desto starkare blir spiralen.

För mig känns det som att råden ofta borde vara omvända. En hatad aktie kan ha ett underliggande värde som inte reflekteras alls i kursen. En sönderhaussad aktie kan vara rätt trevlig att sälja av innan festen tar slut.

Så länge Investtech inte nämner ett ord om orsaken till kursutvecklingen ser jag dom som en vindflöjel och väljer gärna att gå åt det håll det inte blåser.

No comments:

Post a Comment