Sunday, 11 April 2021

Finansmarknadens inträdesbarriärer

 Jag äger några aktier i Alphabet (Google). I vanliga fall handlar jag oftast aktier i jämna tio-, hundra- eller tusental för att det tilltalar mitt ordningssinne. För Alphabet har jag gjort ett undantag då de i skrivande stund står en bit över tvåtusen dollar.

I Berkshire Hathaway äger jag inga aktier, delvis då de handlas för cirkus 400 000 dollar.

Till viss del har ju indexfonderna sänkt barriären för investering i den här sortens värdepapper genom att möjliggöra andelshandel. Det öppnar för investeringar på bara någon hundralapp vilket är positivt. Nackdelen är att många fonder är en kökkenmödding där du utöver fragment av Alphabet-aktier samtidigt tvingas köpa in dig i t.ex Facebook och andra företag av mer tvivelaktig karaktär.

Därför tycker jag att det är spännande att följa utvecklingen i USA (som inte slagit igenom i Sverige än men snart kanske nån entreprenör får tummen ur) där möjligheterna är större att handla procentandelar i enskilda företag. Och, kanske lika intressant, där trösklarna är lägre att starta en egen fond. För vem vill inte komma åt de passiva fondernas andelsägande men dra nytta av de aktiva fondernas sållande? Om det så bara är "jag vill äga S&P 500, fast utan Tesla".

Jag kan rekommendera vidare läsning av spaningarna på denna länk : “Buy and Hold” No More: The Resurgence of Active Trading

3 comments:

 1. Definitivt en intressant utveckling med denna typ av procentuellt ägande. Tänk att kunna få sätta ihop en egen aktiv mix.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eller att någon som inte vill lägga courtage på 180 amerikanska aktier skulle kunna säga "jag vill investera enligt receptet i Northernlights globalfond och 0.3% av mina insättningar ska gå till upphovsmakaren". Finns definitivt en win-win där.

   Delete
  2. Jag är mera lagd åt pro bono hållet :)

   Delete